torsdag 16 juli 2009

Bokmärkets öde och eventuella historia


En dag tog jag fram en bok ur bokhyllan och i boken fanns ett bokmärke. Bokmärket blev jag förvånad över, ett brev adresserat till Sten Broman. Det är från Lunds universitet, Akademiska kapellet. En liten lapp finns i kuvertet där det står skrivet ”Orkester torsdag 4 – precis”. Samt en oläslig initial. Det framgår inte vem som har skickat brevet till Sten Broman. Men brevet är daterat den 21 februari 1934. Alltid någon tröst.

Vad som hände 1934 i Akademiska kapellet, att Sten Broman skulle infinna sig där är möjligen ointressant. Men 1930 då var det 100 års jubileum för kapellet. Då deltog Sten Broman med ett verk.

Jubileet inleddes med kanonsaluter och regementskår. Akademiska föreningens ordförande professor Laruritz Wiebull ledde processionen in i Akademiska föreningen med ett släptåg av professorer, Ecklesiastikministern, universitetskanslern, biskopen, hovrättspresidenter, envoyéer, konsuler, borgmästare med flera som fylkades – polerat och formellt.

Men det var just Sten Broman som stod i centrum med det nyskrivna verket ”Akademisk festouvertyr”. Fil. Lic. Bromans verk bedömdes att vara så intressant att det hade hyrts in en särskild recensent.

Denna recensent, Wasili Baranowski, skrev att Broman ”bryter mot den stil som välartade festmarscher väntas ha. Ouvertyren med ett inledande tema med orkestern i funktion.”.

Orkestern i funktion är nog ett måste för att det skall fungera.

Men tänka sig att om det vore så idag att i trupp; professorer, Ecklesiastikministern, universitetskanslern, biskopen, hovrättspresidenter, envoyéer, konsuler och borgmästare släntrade in på en konsert och i förskeppet en regementskår.

Låt fantasin flöda hur vi skulle uppleva det idag

Källa: Spelglädje i Lundagård. 250 år med Akademiska Kapellet. Redaktör Greger Andersson. Lund University press, 1996. Brevet i undertecknads ägo.


Inga kommentarer: