fredag 24 juli 2009

En dansk i Amerika


1978 skrev Jacob Holdt en bok med titeln ”Amerikanska bilder”. En bok om fördomar, rasism med mera. Märkligt nog fortfarande ett brännande ämne.

Prästsonen från Danmark som fick för sig att bege sig till USA år 1970 med 40 dollar på fickan. Denna summa pengar räckte dock i fem år.

Han övernattade i 381 hem fördelat till 48 delstater. Han liftade åtskilliga tusen mil. Den första tiden med korthårsperuk eftersom man på den tiden sköt ner många långhåriga män. Slumpen lät han åtskilliga gånger bestämma vägen. Just slumpen förde honom såväl till de svartas och vitas slumkvarter som även till de rika som t.ex. Rockefeller och Ted Kennedy. Platser där han övernattade och blev väl mottagen.

Under resan dokumenterade han med kamera och med sina texter upplevelserna. Det utmynnade även i en föreläsningsturné bland annat genom Sverige, med en multimediashow fem timmar lång med tusentalet foton. Han blev en kultfigur inom den svenska vänsterrörelsen.

Intressant är att en del kapitel rubriceras med hänvisning till nya testamentet, trots denna revolutionära framtoning Jacob Holdt utger sig ha. Men samtidigt är boken en verklig kriminalhistoria vad han upplevde och blev inblandad i, verkliga svårigheter som mord, polisingripanden, stölder med mera. Även en skräckfylld färd med Ted Kennedy berusad vid ratten i sin bil.

I förordet citerar han José Marti, kubansk frihetskämpe: ”Du måste ha tillit till det bästa inom människan, och misstro mot det värsta. Om inte, så kommer det värsta att få överhanden.”

Undrar vad Jaob Holdt sysslar med idag?

Fotografiet är ur boken


Inga kommentarer: